PRESET YOUR LIFE

Bijgewerkt: 10 mei 2020

Elke dag gebruiken 500 miljoen gebruikers instagram. Het is het businesskaartje geworden van veel bedrijven, influencers en bloggers. Ook ik val elke dag te prooi aan swipen, scrollen en posten op instagram. Als fotograaf is instagram een oase van inspiratie. Maar wat kan je nu nog doen om je instagram consistenter, interessanter en aantrekkelijker te maken? Ik geef je enkele tips mee die mij steeds hebben geholpen!I. WAT ZIJN LIGHTROOM PRESETS

Preset Noa

Ik krijg nog vaak de vraag: 'Wat zijn Lightroom presets?'


Presets zijn een soort van fotofilters die je over je foto plaatst waardoor ze met één klik een metamorfose krijgen.

Je hebt bijvoorbeeld instagramfilters, VSCO of zelfs filters op je eigen smartphone. Maar deze zijn veel beperkter dan de presets die je gebruikt met de professionele app 'lightroom'.


Lightroom wordt al jaren gebruikt door professionele fotografen, en dan vooral de betalende computerversie van Lightroom. Nu Lightroom mobile beschikbaar is (die ook nog eens gratis is), is er een wereld opengegaan voor bloggers, influencers en iedereen die graag foto's maakt met hun smartphone. Je kan niet alleen je foto bewerken, maar ook presets maken via de app. In het Nederlands is dit een 'voorinstelling'. Hierdoor wordt je feed consistenter, wat zorgt voor meer bereik, likes en volgers!


Voor velen is het moeilijk om zelf een preset te maken. Om dit te kunnen doen moet je al redelijk wat kennis hebben van de Lightroom app en zijn opties. Het is dus makkelijker om eentje te kopen! Ik verkoop mijn meest gebruikte presets in mijn webshop.


II. KIES EEN KLEURENPALET


Preset Archie
Preset Archie

Om een mooie, consistente instagramfeed te maken, is het belangrijk rekening te houden met je kleurenpalet. Kies enkele kleuren die je wil zien terugkomen in je feed en probeer je hieraan te houden. Dit zorgt ervoor dat je pagina rust uitstraalt, en geen mix wordt van stijlen en kleuren.


Als je je kleurenpalet hebt gekozen, kan je ook op zoek naar de perfecte preset. Preset 'Noa' bijvoorbeeld, werkt het best op binnenfoto's met veel beige, wit en bruintinten. Op buitenfoto's presteert deze preset ook super goed. Er komt een warme gloed over al je foto's.


Preset 'Billie' en 'Maurice' zijn super naturel en werken super op alle kleuren. Preset 'Archie' daarentegen is een felle preset die witte elementen een blauwe schijn kan geven. Maak je dus vaak foto's van blauwe kleren of blauwe elementen in je interieur? Kies dan niet preset 'Archie' maar focus je meer op naturel presets. Bij elke preset staat er aangegeven voor welke situaties deze beter wel/niet gebruikt kan worden.


III. BELICHTING


Belichting is iets waar veel mensen niet mee bezig zijn. Toch is dit cruciaal voor het eindresultaat als je presets wil testen. Maak je vaak smartphonefoto's tegen de zon in? Of weggedraaid van het licht/raam? Dan kan het zijn dat de gezichten onderbelicht en dus te donker zijn. De presets zullen dan meestal minder goed presteren.


Draai je onderwerp steeds naar je lichtbron voor een optimaal resultaat. Probeer ook zo veel mogelijk te werken met natuurlijk licht. Als je fotografeert onder felgele of blauwe lampen kan de huidskleur of fototint wel eens heel vreemd worden. Dit krijg je moeilijk weg met fotobewerking en je presets gaan minder mooi presteren.


Preset Maurice

IV. WITBALANS


Ook de witbalans van je foto is cruciaal. Veel smartphones zijn erop voorzien automatisch een witbalans te kiezen voor je foto. In sommige lichtomstandigheden kan je smartphone hier moeite mee hebben. Is je foto dan toch te blauw of te geel? Dan is er iets mis. Je preset zal dan ook een minder resultaat geven. In het volgende puntje leg ik je uit hoe je dit kan aanpassen.

IV. PRESET AANPASSEN?


Elke preset kan aangepast worden naar je eigen wensen in de Lightroom app. Is je foto te donker/licht en vind je het resultaat na één klik niet mooi? Ga dan naar 'licht' in de bewerkingsbalk onderaan en speel wat met 'belichting' of 'contrast'.


Is je foto te geel/blauw? Dan is er iets mis met je witbalans. Ga naar 'kleur' in je bewerkingsbalk VOOR je de preset hebt toegevoegd. Je ziet meteen het woordje 'witbalans' staan met daarnaast 'als opname'. Klik op 'als opname' en kies voor 'automatisch'. Je smartphone zal nu zelf een witbalans kiezen die goed lijkt.


Wil je een kleur meer/minder laten uitkomen op de foto? Let op, want met deze optie kan je heel de preset veranderen. Ga naar 'kleur' in de bewerkingsbalk en dan naar 'mix'. Kies de kleur die je meer/minder wil laten uitkomen op de foto. Probeer wat te spelen met 'kleurtint', 'verzadiging' en 'luminantie'.


Ben je helemaal klaar voor jouw presetavontuur? Neem dan eens een kijkje op mijn webshop!


xoxo


Elien Van den Brande Photography


Preset Noa

66 keer bekeken0 reacties